Întrebarea legată de existența vampirilor poate părea un subiect desprins din filmele de groază, dar mulți istorici și arheologi au descoperit dovezi că vampirii ar putea fi o parte reală a istoriei noastre.
În timp ce vampirii sunt, de obicei, văzuți ca personaje fictive, există o mulțime de legende și mituri care susțin existența lor. În multe culturi, există tradiții de a se proteja împotriva vampirilor, cum ar fi prin îngroparea cadavrelor cu capul în jos sau prin folosirea usturoiului pentru a alunga spiritele răuvoitoare.
De asemenea, au existat multe cazuri istorice în care oamenii au fost acuzați de a fi vampiri sau au fost îngropați ca atare. În Europa medievală, oamenii credeau că vampirii sunt responsabili pentru unele boli și epidemii și ar putea fi vindecați prin distrugerea corpului vampirului.
În plus, cercetătorii au descoperit rămășițe de oameni care ar putea fi considerați vampiri, precum cadavre care au fost îngropați cu pietre în gura lor sau cu sulițe prin inimă. Aceste practici ar putea fi văzute ca încercări de a împiedica vampirii să se ridice din morminte și să-și răspândească maleficul.
Într-un caz notabil din secolul al XVIII-lea, în regiunea Valahia, lângă granița dintre România și Serbia, un bărbat numit Arnold Paole a fost considerat a fi un vampir după ce a murit și a fost îngropat. După moartea lui Paole, s-au înregistrat mai multe cazuri de oameni care pretindeau că au fost mușcați de el înainte să moară. Aceste cazuri au dus la exhumarea trupului lui Paole și la distrugerea lui prin foc.
În concluzie, deși există multe dovezi istorice care sugerează existența vampirilor, nu există o dovadă concludentă că aceștia au existat cu adevărat. Cu toate acestea, miturile și legendele despre vampiri continuă să fascineze oamenii și să inspire filme, cărți și alte lucrări de artă.