Ce înseamnă backup la telefon și cum să îl faci

Backup-ul la telefon reprezintă procesul de copiere a datelor tale importante pentru a le proteja împotriva pierderii sau deteriorării. Realizarea unui backup regulat este esențială pentru a te asigura că poți recupera informațiile esențiale în caz de probleme cu telefonul tău, cum ar fi pierderea, furtul, deteriorarea sau chiar o resetare accidentală. În acest articol, vom explora ce înseamnă backup-ul la telefon și cum să-l realizezi atât pe iPhone cu iOS, cât și pe dispozitivele Android.

1. Backup pe iPhone (iOS)

Apple oferă două modalități principale de a realiza backup pentru iPhone: folosind iCloud și iTunes/Finder.

Backup cu iCloud

Ce este iCloud?

iCloud este serviciul de stocare în cloud oferit de Apple, care permite stocarea automată a datelor de pe iPhone, inclusiv contacte, mesaje, fotografii, aplicații și setări.

Cum să faci backup cu iCloud:

 1. Conectează-te la Wi-Fi: Asigură-te că iPhone-ul tău este conectat la o rețea Wi-Fi stabilă.
 2. Accesează setările iPhone: Deschide aplicația „Settings” (Setări) și atinge numele tău în partea de sus pentru a accesa contul iCloud.
 3. iCloud Backup: Atinge „iCloud” și apoi „iCloud Backup”.
 4. Activează backup-ul iCloud: Asigură-te că opțiunea „iCloud Backup” este activată. Apoi, atinge „Back Up Now” pentru a începe procesul de backup manual.
 5. Automatizare: iPhone-ul va realiza backup automat în iCloud atunci când este conectat la Wi-Fi, încărcat și blocat.

Spațiu de stocare iCloud:

Apple oferă 5 GB de stocare gratuită în iCloud. Dacă ai nevoie de mai mult spațiu, poți achiziționa un plan de stocare suplimentar.

Backup cu iTunes/Finder

Ce este iTunes/Finder?

iTunes (sau Finder pe macOS Catalina și versiunile ulterioare) permite realizarea backup-urilor iPhone-ului pe un computer. Acest lucru oferă un control mai mare asupra spațiului de stocare și nu necesită conectarea la internet.

Cum să faci backup cu iTunes/Finder:

 1. Conectează iPhone-ul la computer: Folosește un cablu USB pentru a conecta iPhone-ul la computerul tău (Mac sau PC).
 2. Deschide iTunes/Finder: Pe Mac cu macOS Catalina sau versiunile ulterioare, deschide Finder. Pe Mac cu macOS Mojave sau versiunile anterioare sau pe PC, deschide iTunes.
 3. Selectează iPhone-ul: În Finder, selectează iPhone-ul din bara laterală. În iTunes, fă clic pe pictograma dispozitivului din colțul din stânga sus.
 4. Realizează backup-ul: În secțiunea „General” din Finder sau „Summary” din iTunes, selectează „Back Up Now” pentru a începe backup-ul. Poți alege să criptezi backup-ul pentru a proteja datele de sănătate și parolele salvate.
 5. Verifică backup-ul: După finalizarea backup-ului, poți verifica data și ora ultimului backup pentru a te asigura că a fost realizat corect.

2. Backup pe Android

Pe dispozitivele Android, există mai multe metode pentru a realiza backup, inclusiv utilizarea serviciilor Google și a aplicațiilor de backup de la terți.

Backup cu Google

Ce este Google Backup?

Google oferă servicii de backup integrate în sistemul de operare Android, care salvează datele tale în contul Google.

Cum să faci backup cu Google:

 1. Accesează setările telefonului: Deschide aplicația „Settings” (Setări) de pe dispozitivul tău Android.
 2. Backup și resetare: Atinge „System” (Sistem) și apoi „Backup” (Backup). Pe unele dispozitive, această opțiune poate fi găsită în „Accounts” (Conturi) sau „Google”.
 3. Activează backup-ul Google: Asigură-te că opțiunea „Back up to Google Drive” este activată. Aceasta va salva datele tale, inclusiv aplicațiile, datele aplicațiilor, istoricul apelurilor, contactele, setările dispozitivului și SMS-urile.
 4. Realizează backup manual: Atinge „Back Up Now” pentru a începe procesul de backup manual.

Backup cu aplicații de la terți

Există numeroase aplicații de backup disponibile pe Google Play Store care oferă funcționalități suplimentare sau permit backup-ul în alte locații, cum ar fi stocarea locală sau alte servicii cloud.

Aplicații populare de backup:

 1. Helium: Oferă backup pentru aplicații și date, fără a necesita acces root.
 2. Super Backup & Restore: Permite backup-ul contactelor, SMS-urilor, istoricului apelurilor și aplicațiilor.
 3. G Cloud Backup: Oferă stocare cloud pentru backup-ul complet al telefonului, inclusiv setările, contactele, mesajele și fișierele media.

Backup pe computer

Similar cu iPhone-ul, poți realiza backup-ul dispozitivului tău Android pe un computer folosind aplicații precum Samsung Smart Switch pentru dispozitive Samsung sau alte programe de gestionare oferite de producători.

Concluzie

Realizarea unui backup regulat este esențială pentru protejarea datelor importante de pe telefonul tău, fie că folosești iOS sau Android. Utilizând serviciile integrate oferite de Apple și Google sau aplicații de la terți, te poți asigura că informațiile tale sunt mereu în siguranță și accesibile. Asigură-te că efectuezi backup-ul în mod regulat și că verifici periodic starea acestuia pentru a evita orice pierdere accidentală de date.

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *